In deze masterclass/proeverij (november 2024) van Carmelo Rodero bij Appeldoorn werden een aantal mooie en goede wijnen uit Ribera del Duero op tafel gezet. In deze blog beschrijf ik het wijngebied, maar vooral de Bodega en haar bijzonder goede wijnen.
Lees meer: Ribera del Duero – Carmelo RoderoRibera del Duero, gelegen aan de Duero rivier net ten Oosten van Valladolid, kent een continentaal klimaat met een temperatuurverschil, mede door de hoogte (hoogvlakte/meseta), van 20 grC van dag tot nacht. De winters zijn koud en de zomers heet: ze spreken er niet voor niets over “nueve meses de invierno y nueve meses de infierno” (9 mnd winter en 9 mnd hel).
Carmelo Rodero (geb 1956) zelf kwam uit een arme familie en moest op 12 jarige leeftijd al aan het werk. Dat werk deed hij in wijngaarden, waar hij zijn passie vond. Bij het einde van het Franco tijdperk in Spanje wist hij bij de bank geld te lenen om materiaal/machines te kopen om lokale wijnboeren te helpen. Zo wist hij in deze moeilijke tijd van landelijke armoede toch een boterham te verdienen. Zelf verbouwde hij ook druiven, die hij verkocht aan de coöperatie. Maar ja, de coöperatie betaalde niet voor kwaliteit. Door zijn druiven aan o.a. Vega Sicilia te gaan verkopen verdiende hij aanmerkelijk meer. Toch 10 jaar later – eind jaren ‘80 van de vorige eeuw – dacht hij dat als top wijnbedrijven als Vega Sicilia zijn druiven willen, waarom zou hij er zelf geen wijn van maken? Zo gezegd zo gedaan en kwam zijn eerste wijn in 1991 op de markt.
Sindsdien maakt Carmelo Rodero vijf wijnen, allen rood. Wit – in Ribero del Duero – van de albillo mayor druif maakt Carmelo Rodero niet. Inmiddels is zijn oudste dochter hoofd wijnmaker. Er worden tegen de 1 miljoen flessen per jaar geproduceerd van 170 ha wijngaarden, gelegen op 830 tot 900m hoogte. 85% van de wijn wordt in Spanje zelf verkocht. Van de export gaat het grootste deel naar Mexico en naar in de VS (m.n. Texas) wonende rijkere Mexicanen.
De DO schrijft 225 liter eikenhouten vaten voor. Alle wijnen van Carmelo Rodero rijpen op nieuw Frans eiken van deze inhoud (barricas). Waarbij gekozen wordt voor een medium toast om de typiciteit van de tempranillo druif te behouden. Alle wijnen kennen een alcoholpercentage van 15%.
De DO stelt geen regels aan opbrengt per hectare, hoogte, enz. Dus zo kunnen er behoorlijke kwaliteitsverschillen tussen zelfde classificatie, bijv. de Crianza, ontstaan. Dit maakt het voor de betere – en duur stuk duurdere – wijnen lastig om te concurreren.
Tijdens de proeverij de vijf wijnen geproefd, enkelen ervan meerdere jaargangen. Hieronder een overzicht. En naast dat wijnen proeven en vergelijken natuurlijk altijd een leerzame ervaring is, kon ik nu eindelijk een uit “eerste” bron horen waarom ik altijd ervaar dat een Crianza meer naar hout ruikt en smaakt dan een (Gran) Reserva, terwijl de Crianza minder lang op hout rijpt. Het antwoord was dat voor de (Gran) reserva betere druiven die langer hangen gebruikt worden. Deze druiven hebben meer smaak en kunnen zo het hout beter aan beter overstemmen qua eigen smaak. Daarbij worden de (Gran) Reserva’s vaak op hogere temperatuur vergist en hebben een langere maceratie/hoedtijd: en krijgen dus meer en vollere smaak en tannine.
De geproefde wijnen van Carmelo Rodero
Carmelo Rodero, Ribera del Duero, 9 meses
100% tempranillo, 20-30jaar oude stokken, 9mnd FR eiken
2021 – Mooie wijn, kan nog rijpen, pruim, zwart fruit, iets scherp in de alcohol
Carmelo Rodero, Ribera del Duero, Crianza
90% tempranillo, 10% cabernet sauvignon, 15mnd FR eiken
2021 (topjaar) – Mooie wijn iets stroef en scherp van de alcohol og. Zwart fruit
2012 – Mooi gerijpt, gedroogd zwart fruit en gedroogde pruim
Carmelo Rodero, Ribera del Duero, Reserva
90% tempranillo, 10% cabernet sauvignon, 21 mnd FR eiken
2020 (koeler jaar, wijn kan en moet nog rijpen) – zwart fruit, korreliger tannine nog, veel complexiteit
Carmelo Rodero, Ribera del Duero, Pago Valtarreña
Pago is wijngaard, dus een cru. Gelegen op 900m hoogte
100% tempranillo, 24mnd FR eiken, klassieke jaren’90 stijl
2021 – Hele goede wijn, op dronk maar kan nog zeker jaren rijpen. Blauwe bes en zwart fruit
2015 – Mooi gerijpt, zachter va stijl
Carmelo Rodero, Ribera del Duero, TSM
Ook een cru, allen met veel smaakintensiteit en complexiteit. Topwijnen, maar kosten ook nog net geen 100 EUR de fles. Worden allee is goede jaren gemaakt.
75% tempranillo, 10% cabernet sauvignon en 15% merlot. Laatste 2 percentages wisselen per oogstjaar, en zijn eigenlijk iets lager omdat er ook een beetje syrah is zit, maar dat officieel – t.b.v de DO – niet zo.
2021 – Zwarte bes, bosvruchten, chocolade, koffie, zwarte peper en lange afdronk
2019 – Iets gerijpter, kan ook nog jaren liggen
2011 – Mooi gerijpt, veel zachter. Echt heel goed!