Ga naar de inhoud
Home » Wijnweblog » Vinologenopleiding

Vinologenopleiding

Vinoloog Wijnacademie Logo

Na de eerdere cursussen SDEN2, SDEN3 en WSET3 en menig wijnmasterclass/workshop, lijkt SDEN4, of te wel de vinologenopleiding van de wijnacademie de logisch volgende stap. Maar omdat ik wist dat dit wel een grote stap, en vooral ook zware tijdsbelasting zou worden, dacht ik deze niet te gaan nemen. Maar toch is het er van gekomen. In dit blog vertel ik je waarom, hoe ik de opleiding ervaar en geef ik enkele tips uit eigen ervaring mee. Wie weet inspireert het jou om ook deze stap te nemen?!

Laat ik maar beginnen met een soort van excuus waarom je zo weinig nieuwe blogs voorbij zag komen het afgelopen jaar. Ik was nl. zo druk met wijn-studie, dat ik niet de tijd nam om af en toe mijn tips, weetjes en andere wijninformatie via dit blog te delen. Eind augustus 2021 startte in nl. met de vinologenopleiding. Door omstandigheden had ik wel meer tijd daarvoor, en ben naast de lessen en proefgroepbijeenkomsten diep in de wijnstudieboeken gedoken.

De vinologenopleiding duurt van september tot eind juni. Om de week heb je een lesdag in Soesterberg en daarnaast proef je ook tweewekelijks met je proefgroep. Maar ik zou zeggen kijk eens op de website van de wijnacademie voor meer informatie en lesrooster, en als de opleiding je interessant lijkt, kun je ook eens naar een open dag gaan.

Logo Wijnacademie
Logo Wijnacademie

Omdat ik dus voldoende tijd had bereidde ik de les altijd voor door: eerdere stof uit SDEN3 en WSET3 over het lesonderwerp nog eens te lezen, dan de stof van de vinologenopleiding doornemen en een ‘op mijn manier’ een samenvatting te maken. Na de les las ik de stof in het boek nog eens door met markeerstift in de hand en vulde ik waar nodig de gemaakte samenvatting aan.
De ‘mijn manier’ samenvatting betrof een excel bestand met per land/gebied de appellaties op iedere regel met daarop wijnsoort, druivenras, wijnwet, bodem, aantal ha en meer info. Nou is dat echt niet allemaal te leren/onthouden, maar je kunt wel de belangrijkste zaken en rode draad eruit halen, en ook de uitzonderingen. Voorbeelden: zo is er toch een rode draad te ontdekken in de wijngebieden van Zuidwest Frankrijk, krijg je de rendementen van de Bourgogne en Beaujolais op en rijtje en zie je veel (bijna) monocepages in de DOCGs in Italië m.u.v. de Valpolicella DOCGs.
Trouwens had ik deze sheet al gemaakt bij SDEN3 en aangevuld bij WSET3. Voor de vinologenopleiding kwamen er wel veel appellaties en informatie over appellaties die als in de SDEN/WSET3 stof zaten bij natuurlijk. Maar door de nieuwe informatie met blauwe kleur erbij te zetten, had ik mooi overzicht van wat ik al wist (lees: zou moeten weten) en wat nieuw is.
De opvallendheden en leuke feitjes zette ik een een zgn. weetjes document, bijv. – in navolging van bovenstaande – dat de DOCG vaak een wijn van 1 druivenras (85-100%) is, met uitzondering van de DOCGs in Valpolicella. Dit zijn weetjes waar je een leuke MPC-vraag over kunt krijgen, maar ook weer handig om te onthouden als je je wijnkennis op een feestje wilt spuien 😉
Weetjes zijn wellicht niet de beste manier en zeker niet een volledige samenvatting van de stof, maar het werkte voor mij fijn en vond ik ook leuk om te doen. Zelfs zocht ik af en toe aanvullende informatie buiten de lesstof op. Het kostte wel wat (lees: veel) meer tijd dan de voorgeschreven 2 avonden studie naast de les en proefgroepuren die de wijnacademie als studiedruk aangeeft. Maar (voor mij) het belangrijkste: het resulteerde in goede examenresultaten en zorgt dat ik meer onthoud (ook nog na de examens).
Ben jij geïnteresseerd in de Excels met alle vinologen wijngebieden en/of de samenvattende wijnweetjes dan kun je enkele previews bekijken JeDeWijn’s webshop. En als je wilt kun je dan de volledige versie ervan voor maar 5,50 EUR per module aanschaffen en direct downloaden. En als het je helpt de module te halen: een herexamen is vele malen duurder 😉

En dan het proeven. In de lessen vanaf februari wordt gestart met systematisch blind proeven/oefenen met examenwijnen. Je krijgt dan – net als op je examen – 12 wijnen blind te proeven, met de multiple choice opties welke het kunnen zijn. Net als op je examen dus. Deze wijnen worden dan blind geproefd en daarna besproken, inclusief de foute antwoorden. Dit ging me in de lessen best goed af, alleen hoe verder we kwamen hoe meer ik er fout had. Wellicht door bredere en diepere kennis over wijnen ging ik te moeilijk denken en/of teveel twijfelen ofzo. Maar gelukkig gebeurde dat op het examen niet, en met 10 van de 12 wijnen goed, was ik glansrijk geslaagd. Overigens krijg je op het examen naast 12 keer de vraag “welke wijn” ook nog 6 extra vragen over de geproefde wijnen (bijv. over prijsniveau of welke meer zuren of alcohol bevat). Deze tellen ook mee voor je eindcijfer. Je moet minimaal 8 wijnen goed hebben en in totaal 12 vragen voor een voldoende.

Lestafel Vinologenopleiding
Lestafel Vinologenopleiding

Naast het proeven in de les, proef je met je zelf samengestelde proefgroep. Erg nuttig en vaak ook gezellig. Wij namen geregeld willekeurig wijnen mee, en soms een thema (bijv. Noord-Italië of Riesling). En daarnaast hadden we het geluk gebruik te mogen maken van de diensten van wijnschool op maat uit Arnhem. De examentraining voor vinologen in opleiding van Marijke hielpen ons enorm (80% van onze proefgroep slaagde de eerste keer voor de proefmodule!).
En, ze zeggen het niet voor niets bij de Wijnacademie, “proef zoveel mogelijk en blijf proeven”. Dus ging ik ook naar wijnproeverijen van bijv. Bloem en Les Genereux. En ik heb via CarperVinum online proeven op SDEN4 niveau gedaan. Dit is ook aan te raden, je hoeft er de deur zelfs niet voor uit! Je krijgt 8 wijnen in 50ml flesjes thuisgestuurd, proeft ze en maakt online de vragen erover die vervolgens in een zoom-sessie besproken worden. Je krijgt zo weer van een andere wijnkenner (in dit geval Ed Carper, DipWSET en vinoloog van het jaar in 2020) aanvullende informatie en inzichten over wijnproeven.

Maar al met al een uitdagend, leerzaam en intensief wijnjaar. Mocht je ook vinoloog willen worden. Ik zeg doen, ga ervoor, maar weet wel waar je aan begint. Het is echt een opleiding, niet een cursusje erbij en het kost je echt minstens 2 dagen per week een jaar lang. Maar dan kun je het met verdelen van module examens in maart en oktober in 1 jaar halen, al ligt het er ook weer aan hoe makkelijk je leert en hoe goed je dingen kunt onthouden. En anders heb je nog 3 jaar (8 pogingen) om de examens uiteindelijk te halen. Trouwens heb ik, tegen de adviezen van de wijnacademie in, alle modules ineens gedaan. Omdat het examen van maart doorschoof naar mei (t.g.v. zoveelste Corona-lockdown) wilde ik twee theorie en de proefmodule gaan doen. Toen me ook maar voor de derde theorie module ingeschreven, om dat examen alvast te zien/doen maar niet om per se te willen halen. Ondanks dat ik die laatste module dus echt minder goed geleerd had, haalde ik deze ook nog (net). En mag ik me dus vinoloog van de wijnacademie noemen. Ben niet snel trots op mezelf, maar nu best wel! 🙂

Vinologen Opleiding Diploma
Vinologen Opleiding Diploma

2 gedachten over “Vinologenopleiding”

  1. Pingback: WSET3 | WijnWeblog

  2. Pingback: Ezelsbruggetjes | WijnWeblog

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *