Ga naar de inhoud
Home » Wijnweblog » Workshop druiven DNA

Workshop druiven DNA

Cabernet_blanc_tree

Zo dat klink saai. Een wijnmasterclass over het DNA van druivenrassen, al mag er wel geproefd worden. Ik geef toe, een beetje wijnfreak moet je zijn en enige wijn cq druivenkennis is wel fijn om te hebben als je eraan meedoet. Maar dan is ’t ook een geweldig leuke en interessante workshop van het Utregs Wijnhuis, in harte Utrecht achter de Dom gelegen. Dus ik kan ‘m van harte aanbevelen.

De stamboom van een druivenras

In deze workshop kregen we een ware stamboom, zoals hierboven, maar dan met acht vakjes niet ingevuld. Daar konden we onze geproefde wijnen invullen. Allemaal monocépages (wijn van één druivenras) dus, die we dronken dus. En tussendoor vertelde gastheer Dylan leerzame informatie over druivensoorten, druivenrassen, mutaties, klonen enz. En nu had ik daar in wijncursussen al wel eens over gehoord en gelezen, maar de wijze waarop het gebracht werd liet (nu wel 😉 ) echt n kwartje vallen bij mij. Gelukkig werd het niet te technisch door DNA-plaatjes te vergelijken ofzo; een korte mondelinge uitleg over DNA was genoeg. Al denk ik dat juist de anekdotes erover het beste blijven hangen. Dat ze in Chili tot in de jaren ’90 van de vorige eeuw hun volledige carmenère aanplant voor merlot aanzagen was al bekend, maar zo zijn er meer voor wijnliefhebber leuke verhalen verteld. Over de vermentino’s en de savagnin die in Australië voor Albariño aangezien werd. Voor de wijnboeren in kwestie wellicht minder leuke verhalen trouwens, maar DNA onderzoek van druivenrassen heeft wel veel verklaard. En onderzoek is ook nog steeds gaande en er is nog veel te ontdekken. Niet voor niets staat er nog regelmatig “onbekend” in een stamboomvakje. Wie weet duik ik er ook nog eens dieper in de stamboommaterie, want het is wel interessant. Dan kom ik er vast in mijn weblog op terug, maar voorlopig hou ik het bij wat ik in deze workshop heb mogen leren.

Wijnen DNA proeverij

De wijnen

De geproefde wijnen waren overigens prima, en van verschillend kwaliteits- en prijsniveau, nou ja, eigenlijk alleen de Merlot was er eentje uit de goedkope klasse. Dus ook de wijnen maakten het inschrijfgeld meer dan waard. Ik zal ze niet allemaal noemen, maar de Silvaner uit Franken uit een typische Bocksbeutelfles beviel me goed, verrassend droog voor een Duitse wijn, maar met ’n alcoholpercentage van 13% vergiste ik me flink in het restzoetpercentage.

De meest opvallende wijn was de Savignin uit de Jura. Deze oerdruif is zo’n 900 jaar oud, dus deze druif vulden we bovenaan in ons stamboomplaatje. Een complexe intense mooi gerijpte witte wijn uit 2011 die zelfs nog langer kan rijpen.

Al met al een hele leuke en leerzame workshop met mooie wijnen. En niets mis met masterclasses over een bepaald land of regio of wijn-spijs thema, maar deze andere insteek kon ik zeer waarderen en met mij ook de andere deelnemers volgens mij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *