Inleiding
Voor iedereen die een wijncursus, zoals SDEN of WSET doet, weet hoe lastig het is om het allemaal te onthouden. En het is ook een illusie om alles te weten cq te onthouden, maar ezelsbruggetjes kunnen je natuurlijk helpen om een en ander te onthouden. In de blog op wijnweblog geef ik je er een aantal.
Ook zal ik een aantal onderwerpen noemen waar ik nog geen echt (goed) ezelsbruggetje voor heb. Maar wie weet is er iemand die dit leest er wel eentje. Dan verneem ik, en andere lezers, dat heel graag als een reactie op deze blog natuurlijk,
Ook mag je, via een reactie op dit blog, een ander ezelbruggetje aandragen natuurlijk: ik zal ‘m erbij zetten in dit blog en zo helpen we elkaar al die wijnkennis te onthouden.
Tot slot zal ik in de blog nog promotie maken voor wijncursussen in Ede, waar het kennen van deze exzelssbruggetjes handig voor kunnen.
Ezelsbruggetjes wijnkennis
- DD KK
Decanteren en karafferen ken je wel, maar wat is het verschil? Wijn kun je vooraf karafferen om ‘m meer lucht te geven, dit doe je bij jonge wijnen die nog niet op dronk zijn: je plonst/klotst de wijn in de karaf. Of vooraf decanteren om bezinksel in de fles te houden, vaak aan te raden bij oude(re) wijnen en vintage port: je schenk de wijn voorzichtig/delicaat in de decanteerkan. Om deze termen uit elkaar te houden het volgende ezelsbruggetje: KK en DD (resp. karafferen-klotsen en decanteren-delicaat) - NATO
Nee niet de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, maar de eerste letters van de plaatsen in de Loire vormen NATO: Nantes, Angers, Tours, Orleans - ABCD
De eerste vier letters van het alfabet kunnen je helpen de gebieden in de Duoro (Port streek) van de Atlantische Oceaan af goed te onthouden: Baixa Corgo, Cima Gorgo, Douro Supriore - De O van oceaan in Colchagua
In de Chileense wijnregio Central Valley ligt het gebied Rapel waarbinnen weer de zone’s Cachapoal Valley en Colchagua Valley. Best goed als je dat al weet, maar het kan zo zijn dat je ook nog moet weten welke dichter bij de oceaan ligt. Dat is Colchagua Valley, met de tweede letter de O van oceaan - Shimano en PainIntheAss
De heeft ooit mijn vrouw verzonnen, want hoe kon ik nou eens onthouden dat de xinomaro druif uit het Grieks Macedonisch wijngebied Nassaou komt en de uit Grieks Peloponnesos in wijngebied Nemea de agiorgitiko vooral staat. Door XiMaNa te verbasteren tot het versnellingsmerk Shimano en PeNaA tot PainIntheAss (wat dit onthouden gewoon is) had ik in ieder geval enige houvast. Misschien zijn ze wat vergezocht, maar je moet wat om dit te onthouden heh 😉 - Majesteit reist 1,5 tot en met dan 3 Saba net meer.
Dit zinnetje slaat nergens op, maar je moet wat om die vervelende flesmaten te onthouden. De zin begint met Magnum (flesinhoud 1,5 liter); die kennen we allemaal wel. Dan komt er steeds 1,5 liter bij tot en met Methusalem: Jéroboam (3l), Réhoboam (4,5l), Méthusalem (6l). Daarna komen er 4 flesmaten, die steeds 3 liter meer inhoud hebben: Salmanzar (9l), Balthazar (12l), Nebukadnezar (15l) en Melchior (18l).
NB de Midas (30l) heb ik in de SDEN en WSET lessen niet hoeven leren volgens mij, en zit dus niet in dit ezelsbruggetje. - DOCG’s (meer een weetje dan ezelsbruggetje, maar zet ‘m er wel bij)
Een DOCG is vaak een wijn van (voornamelijk) één specifiek druivenras (85-100%). Uitzondering hierop vormen o.a. de DOCGs in Valpolicella, maar die ken je al uit de basiscursue, dus dat wist je al. (NB Valpolicella in de blend het aandeel van de hoofddruif corvina kan zelfs lager dan 50% zijn.) - De 10 cru’s in de Beaujolais. Hoe onthou je deze van Noord naar Zuid. Hiervoor geeft de site beaujolais.com een mooi ezelsbruggetje. “Alors Je Cherche Mon Frère Chez Ma Respectable Cousine Berthe” –> A for Saint-Amour, J for Juliénas, C for Chénas, M for Moulin-à-Vent, F for Fleurie, C for Chiroubles, M for Morgon,R for Régnié, C for Côte-de-Brouilly and finally B for Brouilly.)
of in het Engels
“Some Japanese Canadians Marry French Canadians Making Really Beautiful Children” –> S of Saint-Amour. Then come Juliénas, Chénas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Brouilly and Côte de Brouilly.
Wijn ezelsbruggetjes gezocht
- Pouilly-Fuissé (Bourgogne, chardonnay) en Pouilly Fumé (Loire, sauvignon blanc) die haal ik niet meer door elkaar, maar omdat ik het nu wel weet. Maar toch, een ezelbruggetje zou handig zijn…
- Welke appellaties wit, rood of beide in de Bourgogne zijn.
- Wordt nu maceration carbonique of semi-carbonique voor de Beaujolais nouveau gebruikt?
- Is het nu de liqueur d’expedition of liqueur de tirage voor tweede vergisting en welke voor de dosage.
- De Jura met poulsard, savagnin, trousseau en de Savoie met mondeuse, jacquère, rousette en chasselas. Hoe onthoud je deze druiven en hoe bij juiste gebied?
- De duur van de rijpingstermen Crianza, Reserva, Gran Reserva per gebied en wijnsoort.
- …
Meer leren over wijn?
Mocht je na lezen van deze blog denken: leuk, maar waar gaat het allemaal over? Ik wil er wel meer van weten! Dan is het hoog tijd dat je een wijncursus gaat volgen. Op dit wijnweblog kun je lezen over mijn ervaringen met SDEN2 en SDEN3, WSET3 en de vinologenopleiding.
Inmiddels geef ik met JeDeWijn ook wijncursussen in Ede en biedt ik handige wijnsamenvattingen en o.b.v. SDEN wijnlesstof oefenvragen aan. Over dit alles in volgende paragraaf meer.
Aanbod Wijncursussen in Ede
Met JeDeWijn biedt ik centraal in het land (Ede, GLD) wijncursussen SDEN1, SDEN2 en SDEN3 aan. In tracht de goede dingen die ik in mijn wijncursussen ervaren heb daarin mee te nemen, en de zaken die ik er niet zo goed aan vond juist niet te doen. Om het zo een leukere, betere en leerzame(re) cursus te maken, en hen die examen willen doen daar goed (beter) op voor te bereiden.
Wijnsamenvattingen en oefenvragen SDEN en WSET3
Dit laatste ook door gestructureerde wijnsamenvattingen en veel oefenvragen over de SDEN lesstof aan de cursisten mee te geven. Deze kan iedereen trouwens, dus ook als je geen wijncursus via JeDeWijn volgt, op de website van JeDeWijn downloaden. Op dit moment worden deze samenvattingen en oefenvragen aangeboden:
– Oefen examenvragen SDEN1
– Oefen examenvragen SDEN2
– Samenvatting SDEN2
– Samenvatting SDEN3
– Samenvatting WSET3
– Samenvatting vinologenopleiding
En ook niet onbelangrijk, door de lesstof gestructureerd aan te bieden, blijft er meer tijd over in de wijncursus om veel en echt goed wijn te proeven.
Dus kijk direct op de website van JeDeWijn voor meer informatie over deze wijncursussen en waarom je ze bij JeDeWijn moet doen!