Dat is raar, dacht ik eerder dit jaar (2021) toen ik in een restaurant in Zuid-Limburg een goede en lokale Pinot Gris dronk. Nee niet raar omdat ie goed en lekker was, maar raar omdat er een Duits AP-nummer op het etiket stond. Ook de ober kon me niet verklaren waarom, daarom maar een mailtje naar het wijngoed waar de wijn vandaag kwam (Raar Saint Remi ) gestuurd. Dit blog verklaart het waarom en vertelt je veel meer over Raar Saint Remi.
Wijngoed Raar Saint Remi
Het mailtje met mijn vraag werd duidelijk beantwoord, en vertelde hoe wijngoed Raar Saint Remi begon met de pacht van 2ha wijngaard in Rheinhessen en hoe het wijnmaken daar – tot dit jaar nog grotendeels – gedaan werd. Verklaring is dus simpel: de pinot gris druiven wijn staan in Rheinhessen en de wijn wordt daar gemaakt, en is daar dus door de amtliche Prüfung ondergaan. Voor meer info de AP en bijbehorend nummer kun je bijv. op https://www.wein.de/de/deutsche-weine/qualitaet/die-amtliche-qualitaetsweinpruefung/ kijken (Duitstalig). Maar daar bleef het antwoord niet bij, ik werd uitgenodigd om een langs te komen. Een uitnodiging die ik natuurlijk niet afsloeg en daags voor de Limburgse wijnmarathon ging ik samen met mijn vrouw op bezoek bij Arno en Josje.
Dus reisden we op die zaterdagmiddag af naar Raar, een gehucht dat aan Meerssen vast ligt. Aan de lintbebouwde weg op nummer 49B stond Arno al op ons te wachten. Een warm welkom en direct zagen we hoe mooi en netjes de wijngaarden erbij lagen. En ook hoe goed de regent druiven er bijhingen. 85graden Oechsle al, maar Arno gaat ervoor: nog twee weken en dan hopelijk met een suikergehalte van ruim boven de 90 graden Oechlse half oktober (pas) te oogsten. Daarbij vertelde hij trots dat zijn wijnen zijn zoals het is/komt, en dus in de vinificatie geen sulfiet toegevoegd wordt en dat hij zo biologisch en klimaatneutraal (zonnecellen zat) mogelijk werkt. Zo duurzaam mogelijk dus, duurzaam voor milieu maar ook duurzaam voor de toekomst van het bedrijf. Want in een nat jaar als dit moet je toch echt – helaas – wat meer spuiten tegen de meeldauw.
In de wijnkelder zagen we hoe er al menig RVS tank van 12 tot 15 hl gevuld was en kon worden. Maar ja, de productie/vinificatie moet nu dan ook geheel zelf in Raar plaats kunnen gaan vinden. De afgelopen jaren werd dit nog grotendeels bij leermeester Baumann in Rheinhessen gedaan, maar vanaf dit jaar (2021) kan het geheel zelf gedaan worden en hoeven de druiven na de pluk niet meer naar Duitsland getransporteerd te worden. Ook zagen we enkele houten vaten met de zgn. Methode Porto liggen. Deze vaten waren eerste 2 jaar voor wijnrijping ingezet en worden nu voor de Porto gebruikt, waarna ze trouwens ook nog doorgaan naar een whiskey stoker of een lokale bier brouwerij. Deze Porto wijnen worden in de fermentatie bij 6% alcohol versterkt met een appel- of kersendestillaat. De appels en kersen komen ook van eigen Zuid-Limburge bodem uiteraard. Overigens hebben we dit product Porto mogen voor-proeven. Heerlijk zacht, port achtig maar de appel en kersen geur en smaak maakt het een uniek en mooi drinkbaar product.
De wijnen van wijngoed Raar Saint Remi
Nog onder de indruk van de wijngaarden en kelder begeleidde Arno ons naar de proef en flessenopslag kelder onder het woonhuis. Wat een prachtige ruimte waarin een replica van het beeld van de Heilige Sint Remigius over de voorraad waakt. Hier proefden we enkele wijnen. Allereerst de Sacramant, een mousserende wijn van pinot noir (Blanc de noir) volgens traditionele methode gevinificeerd en 9 mnd lie rijping. De dosage van 30gr suiker zorgt voor een mooie balans met de zuren en maakt ‘m heel mooi drinkbaar als aperitief. Van deze wijn zijn – als eerste proef – maar 300 flessen gemaakt. Blij dat ik er eentje heb weten te bemachtigen ;), maar in volgende jaren volgen er vast meer.
De Chardonnay2020 had een mooi florale toon die ook in de (na)smaak lang bleef hangen. De zuren zorgde voor de juiste frisheid en bals in deze wijn. De Chardonnay Barrique2020 (3mnd rijping op nieuwe en 1 jaar oude vaten) had ook de tonen van steenfuit (perzik/abrikoos) maar daarnaast duidelijk hout. Deze versie mocht duidelijk nog even rijpen, vind ik. Maar ja, vraag naar wijn brengt ‘m nu al op de markt.
De Pinot Gris uit 2018 kende we dus al. De 24+ uur fermentatie op de schillen geeft ‘m net dat extra beetje smaak. Tropisch fruit en notig. In de toekomst zal de wijn van de pinot gris trouwens van Limburgse bodem gaan komen, werd ons verteld. Ook de Pinot Blanc mocht er wezen, met zijn mooie ronde tonen en niet al te uitgesproken aromatisch en zo gastromisch mooi inzetbaar bij een witvis met licht romige saus.
Tot slot mochten we de blend van pinot noir (2/3) met regent (1/3) uit 2019 proeven. In de neus bleef ik ontdekken: kruidig, warm rijp fruit, zowel rood als zwart fruit. Kers, bram, rode bes, zwarte bes. En ook een mooi geïntegreerde houttoon met vanille aroma’s met dank aan de 6-8mnd rijping op nieuwe of 1 jaar oude vaten. De wijn is dus een mooie combi van een klassiek met nieuw (hybride) ras geworden, en heeft in de mond ook krachtige smaak. Maar omdat tannine beperkt is en alcohol ook blijft ie mooi in balans en goed doordrinkbaar. Waarbij gesteld dat 12,5% alcohol voor Nederlandse begrippen best hoog is, maar in mijn ogen juist deze wijn zo verfijnd maakt. Zuideuropese of nieuwe wereld rode wijnen met deze aroma’s zitten vaak op 14% of hoger en zijn daarmee zo vol/vullend.
Als toetjes proefden we de Porto (zie hierboven) en de calvados. De calvados is het appeldestillaat dat ook in de Porto gaat. Gemaakt van 18 klassieke hoogstam appelrassen die in het Limburgse land groeien. Ondanks de 41% alcohol erg zacht, en verrassend hoe een klein slokje water erna de nasmaak in vanille veranderd.
Op dit moment worden er jaarlijks meer dan 11duizendflessen wijn geproduceerd, met een aanplant van zo’n 18duizend wijnstokken. Met elk jaar 4duizend stokken aanplant erbij moet dit gaan groeien naar een afzet van jaarlijks 25duizend flessen. Een mooi en ambitieus doel!
Ons bezoek aan Raar Saint Demi heeft alle verwachtingen overtroffen. Een prachtig wijngoed, gastvrij, mooi en eerlijk verhaal en bovenal hele goede wijnen. Wijnen met – zeker voor NL begrippen – scherpe prijzen. Dus kan alleen maar zeggen: koop (ook) eens een fles van Raar Saint Remi, het zal je verbazen hoe goed (en lekker!) deze wijnen zijn.
Zelf ook bezoek bij Raar Saint Remi?
Begin juli 2022 gingen we weer even langs bij Raar Saint Remi. Arno vertelde ons dat iedere woensdag- en zaterdagmiddag ze na het werk een glas wijn drinken, en er dan regelmatig bezoekers aanschuiven om meer te proeven. Als je dat ook wat lijkt, zou ik ze even mailen. Of kijk op de website voor open proeverij en rondleidingen.
En zo komen we nu ieder jaar wel een keer bij Raar Saint Remi. In 2023 met de kennismaking van de Asti Trail groep (zie deze blog voor die reis naar Piemonte). En in juli 2024 ben ik een dagje gaan helpen in de wijngaard, terwijl de lunchgasten van het Wijnrestaurant op ’t land toekeken hoe ik me in het zweet werkte. Daarna weer vele wijnen mogen proeven, en uiteraard weer de nodig flessen voor thuis aangeschaft.
Pingback: Zuid Limburgse wijn | WijnWeblog
Pingback: Zuid Limburgse wijn | WijnWeblog
Pingback: Zuid Limburgse wijn - JeDeWijn