Zuid-Limburg vormt de bakermat voor de Nederlandse wijn-bouw, en kan geholpen door zuidelijkste ligging, de heuvels en de mergel en löss bodem toch wel de beste wijnen uit Nederland, ook van klassieke rassen, maken. Daarom is het echt aan te raden om naar het zuiden van ons land te reizen en daar wijngaarden en domeinen te bezoeken.
In deze blog een verslag van bezoekjes en daarmee tips wat te bezoeken. En onderaan deze blog puntgewijs nog meer bezoektips. Uiteraard sta ik weer open voor vragen en tips, dus reageer gerust op dit blog.
Deze blog beschrijft overigens tips uit meerdere bezoeken aan Zuid-Limburg, en zal ik geregeld aanvullen als er weer eens ben geweest (er staan nog wat bezoekjes gepland nl 🙂 ). En – zoals je wellicht al raadde – kom ik er niet alleen voor de wijn, maar ook om te wandelen in het mooie heuvelachtige landschap aldaar: zie daarvoor mijn www.wandelweblog.nl .
In 2021 bezocht ik Zuid-Limburg weer. Mocht jij ook voor (o.a.) de wijn en voor voor veel informatie daarover en de wijnbouw zelf naar Zuid-Limburg gaan, dan kan ik je aanraden om de Vinteur op pad te gaan. In 2019 deden we dat al, zie hieronder, en ook deze keer contacteerden we Maurice (eigenaar Vinteur) weer voor een wandeling en proeverij.
Hoewel het erg fris was dit Pinksterweekend, hielden we het gelukkig droog en liet Maurice ons op de wandeling van Berg en Terblijt naar Gronsveld verschillende wijngaarden zien: Lenoire, Belle Bemele, Backerbosch en Riesenberg. De eerste en laatste zijn nog maar kort geleden aangeplant, waarbij voor de Riesenberg geldt dat Maurice een van de maten in de maatschap is die de wijngaarden (inmiddels 2 percelen) in beheer hebben. Lenoire is in 2020 aangelegd, en toen wij er waren werd er net een geul voor waterleiding gegraven, zie bovenstaande foto: deze toont niet alleen het weidse uitzicht en de jonge stokken, maar ook de bodemstructuur t.g.v. de gegraven geul: veel stenen dus prima drainage! Over de wandeling en de wijngaarden kan ik nog veel meer vertellen, maar dat kan Maurice veel beter, dus contacteer hem om met hem op pad te gaan (te voet, per fiets of gemotoriseerd vervoersmiddel).
Daarnaast is een bezoek aan St Martinus en Domein Holset aan te raden. Rondleidingen aldaar komen/kunnen weer als de zwaarste Corona restricties eraf zijn, maar je kunt nu een proeverij op het terras bestellen.
Een andere aanrader is een route-des-vins wijnwandeling, die je op de site van de VVV Zuid-Limburg kunt vinden. Het zijn er op dit moment vier, maar er zijn nog twee wandelingen in ontwikkeling. De wijnwandeling Ubachsberg komt langs wijndomein De Salamander en Fromberg. Beiden zijn zeker een bezoek waard. Bij De Salamander vertelde wijnboer John Cox ons uitgebreid over zijn wijnen en proefden we er enkele. De Siegerrebe vertoond veel gelijkenis met Gewürztraminer, en deze siegerrebe druif wordt – zover bekend – niet elders in Nederland voor wijnbouw verbouwd. De Pinot Noir uit 2018 was zeer goed, en heb ik een fles voor thuis van gekocht. De Fromberg heeft sinds vorig jaar een nieuwe proef locatie met terras. We proefden hier de zes stille wijnen uit hun assortiment en kochten er een – zelf samen te stellen – plankje met borrelhapjes bij. Een goed concept en aanrader voor een stop met proeverij-tje.
Daarnaast kan ik het niet nalaten een overnachtingstip te geven. Via Booking.com vonden wij B&B Vida Verde, gelegen in Vilt (tussen Berg en Terblijt en Valkenburg). Deze B&B opende haar deuren eind april 2021 pas. Met luxe kamers, goede ligging, heerlijk ontbijt, eigen parkeergelegenheid en super gastvrije eigenaren echt een aanrader!
Eind mei 2019 bezochten Zuid Limburg ook al. We overnachtten eerst in de wijk Jekerdal in Maastricht.
De eerste dag bezochten we Wijngaard St. Martinus en dineerden we bij Danyel. We werden daar door kok Danyel persoonlijk ontvangen, en Mariska voorzag ons van prima bijpassende wijnen. We hebben hier heerlijk gegeten en als je een wijn niet zo lekker vindt (goldt voor mijn vrouw voor de dessertwijn Rivaltes) dan krijg je een alternatief!
De volgende dag hebben we een wijnwandeling gemaakt met Maurice Warnier, de Vinteur van Zuid-Limburg. Vol passie en ook vol van kennis heeft hij ons meegenomen langs de wijngaarden nabij Maastricht. Echt een aanrader om te doen! We eindigden bij het tijdelijke pop-up restaurant van Mes-Amis. Daar genoten we van een heerlijk culinaire lunch tussen en met uitzicht op de wijnranken. We dronken o.a. een Pinot Noir van Hoeve Nekum. Gelukkig lag deze wijnhoeve om de hoek, en konden we op de terugweg nog een paar flesjes daar kopen.
Tot slot van dit wijnweekend in Zuid-Limburg volgden we nog een workshop over mousserende wijnen bij Domein Holset, zie deze post.
Daarna zijn we naar de Moezel doorgereisd, zie deze post.
Na lezen van bovenstaande nog wat extra bezoektips voor Zuid-Limburg (wijn gerelateerd), welke we na onze bezoeken de afgelopen jaren kunnen geven en aanraden:
- Wijngoed Raar Saint Remi
Hele mooie wijnen, wijngoed met een mooi verhaal en hele fijne en gastvrije gastheer en vrouw. Zie deze wijnwebblog over Raar Saint Remi - Wijnproeverij van Nederlandse/Belgische wijnen bij wijnrestaurant Mes Amis in Maastricht
- Wijnproeverij en kelderrondleiding wijnkooperij Thiessen in Maastricht
- Uit eten bij Vino&Friends in Maastricht
Restaurant van Bas Lenoir (van de nieuwe wijngaard, zie bovenstaande tekst hierover). TIP: vraag of je de wijnkelder mag zien. - ..meer tips na een volgend bezoek..
Pingback: Vlaamse wijndomeinen | WijnWeblog