Il Picchio (=de specht) vliegt langs wijngaarden in Marken en (net) daarbuiten om mooie wijnen op de Nederlandse markt te krijgen. Hoe dat zit lees je zo!
De eer aan mij de eerste vijf wijnen te proeven en een vakkundig oordeel te vormen. Dat kan ik niet alleen, maar met hulp van nog 4 wijnliefhebbers en kenners (o.a. 3 mede vinologen) is dat gelukt!
In deze wijnweblog zal ik eerst wat over het verhaal achter de wijnen en het wijngebied waar ze vandaan komen vertellen. Daarna een recensie per wijn, om af te sluiten met een conclusie.
Zoals op de website van Il Picchio Vino ook te lezen is, zijn twee ondernemende mannen met passie voor mooie wijnen een eigen wijnlabel gestart. Volgens een legende werd één van de grotere steden van de streek Marken in Italië, Ascoli Piceno, gesticht door de bevolkingsgroep Piceni waarbij zij door een specht naar deze plek werden geleid. Diezelfde specht zal hen nu leiden naar de beste wijnmakers om wijnen onder het Label Il Picchio uit te brengen.
De eerste vijf wijnen zijn inmiddels een feit. Vier uit de Marken (Marche) en één uit de daar zuidelijk van gelegen Abruzzen (Abruzzo).
De wijnen worden kleinschalig en op biologische wijnen geproduceerd in het plaatsje Ripatransone, gelegen in zuiden van Marche, dus ook nabij Abruzzo dus. Gelegen in de heuvels nabij de Adriatische zee kent de streek een gematigd mediterraan klimaat met een kalkrijke bodem.
We proefden dus vijf wijnen van
Il Picchio.
Allereerst de twee witte wijnen, daarna de rosé en vervolgens de twee rode naast elkaar.
DOC Marche Passerina, 2023
Een goede, frisse, toegankelijke en sappige witte wijn. Aroma’s van rijpe appel, ananas, perzik ’n witte bloemen met een typisch Italiaans bittertje in de afdronk. Heerlijk om zo te drinken, of met lichte en koude gerechten.
DOC Falerio Pecorino, 2023
Een hele goede en spannende wijn. Veel complexiteit, veel in te ontdekken dus. Aroma’s van groene appel, citroen, peer, mineralen, vuursteen, kruidig. Absoluut een gastronomische wijn, met vele lichtere gerechten goed te combineren.
IGP Marche Rosato, 2023
Een goede en fruitige rosé. Aroma’s van aardbei, framboos, grapefruit en granaatappel. En een pepertje in de afdronk. Heerlijk om zo op een zonnig terras te nuttigen, maar ook bij licht roze varkensvlees of salade met pure zalm zal deze niet misstaan.
DOC Montepulciano d’Abruzzo, 2022
En goede en aangename wijn. Zeker aroma’s van kers en pruim, maar niet zo uitbundig als bij doorsnee Montepulciano (uit de Abruzzen). Iets meer gesloten, meer (stroeve) tannine en minder vol dan gebruikelijk bij deze wijnen. Of het aan het jaar ligt, of ze altijd zo gemaakt worden, weet ik niet; maar ik kan het juist wel waarderen zo.
DOC Rosso Piceno Superiore, 2021
Hele goede wijn, die zelfs nog wel enkele jaren mag rijpen op de fles. Aroma’s van vanille en cederhout, chocolade, zwarte bes en kers, kruiden en laurier. Hout nog iets dominant, gestoofde fruit vooral in afdronk (al) mooi aanwezig. Bij deze wijn zal een mooi stuk gegrilld rundvlees of wild niet misstaan.
De slotconclusie van de groep was dat het goede tot zeer goede wijnen zijn. En vooral de wijnen uit de Marken een mooi en ander aanbod dan standaard geven. Echt de moeite waard om deze wijnen eens te proeven en aan te raden om te kopen om eens wat anders dan standaard te drinken. Dit geldt ook voor de Montepulciano uit Abruzzo, die dus wel afwijkt van de standaard zwoele (kersen)fruit wijn die dat doorgaans is; goed om dat te beseffen.
TOT SLOT
Deze wijnen zijn ter beschikking gesteld door Il Picchio Vino. Er is geen sprake van betaalde reclame. Wijnen zijn te koop via https://ilpicchiovini.com en bij de Zuivelhoeve in Ede