Ga naar de inhoud
Home » Wijnweblog » Wijn bewaren

Wijn bewaren

bewaarwijnen

Als wijnliefhebber heb ik natuurlijk menig fles op voorraad. En tegenwoordig ook bewaarwijnen. Bijvoorbeeld Markus Moliter Badstube Riesling Spätlese 2017 en Mosel Alte Reben Riesling 2017 met 10 jaar bewaarpotentieel, maar ook enkele Mercurey 1er Cru ‘Les Veley’2017 en Aloxe Corton 2017 die nog wel even enkele jaren mogen rijpen.

Wijn bewaren in de kelder

Gelukkig zit onder mijn huis een kelder. De bewaarwijnen liggen op de onderste schap. De temperatuur in mijn kelder varieert van onder de 10 graden (in de winter) tot even boven de 20 graden in de zomer. Helaas geen constante 13 graden, maar voor het geld van een temperatuurregelaar kan ik iets te veel flessen wijn kopen.

Het vochtgehalte in mijn kelder varieert van 60% op droge dagen tot boven de 80% op vochtige dagen buiten; een hygrometer heb ik om dit te meten. Ik heb wel heb ik twee simpele vochtvangers in de kelder staan.

Ooit, voordat ik er woonde, heeft de kelder geheel onder water gestaan; en ik vermoed dat het vochtige karakter van de kelder op de toch droge(re) zandgrond daardoor komt. Maar dit vochtige karakter is natuurlijk goed voor bewaren van wijn (ideaal 70-90% heb ik geleerd)!

Behalve andere dranken in fles (ja ook frisdrank en bier) bewaar ik verder weinig in de kelder, want dat gaat meestal niet goed in zo’n vochtige omgeving.

Wijnbewaartips, m.n. over kelderklimaatbeheer, zijn overigens welkom!

Hoe bewaar je wijn?

Als je wijn bewaard, zijn deze (stel)regels van belang.
Wijn bewaren vereist zorgvuldige aandacht om de smaak, kwaliteit en levensduur ervan te behouden. Hier zijn enkele belangrijke richtlijnen:

1. Hoe kun je wijn bewaren, staand of liggend?

Voor wijnen met een kurk is het belangrijk de flessen liggend te bewaren. Dit houdt de kurk vochtig en voorkomt dat er lucht in de fles komt, wat oxidatie kan veroorzaken. Wijnen met een schroefdop of kunststof kurk hoeven niet per se liggend te liggen, maar mag wel. Overigens zijn wijnen met kunststof kurk niet bedoeld om lang te bewaren. DIe met een schroefdop kunnen tegenwoordig wel bewaarwijnen zijn!

2. Wat is de ideale bewaartemperatuur voor wijn?

Wijn moet op een constante temperatuur worden bewaard, idealiter tussen de 10°C en 15°C. Te hoge temperaturen kunnen de wijn versneld verouderen, terwijl extreme kou de smaak kan aantasten. En vermijd vooral ook sterke temperatuurswisselingen.

3. Waarom wijn in het donker bewaren?

Blootstelling aan licht, vooral direct zonlicht of fluorescerende verlichting, kan de chemische samenstelling van wijn veranderen. Bewaar wijn op een donkere plek of in een kast met UV-werend glas.

4. Is een hoge luchtvochtigheid slecht voor de opslag van wijn?

Een luchtvochtigheid van ongeveer 60-75% is ideaal. Dit voorkomt dat kurken uitdrogen, maar minimaliseert ook schimmelvorming. Een te droge omgeving kan de kurk doen krimpen, terwijl een te vochtige omgeving etiketten kan beschadigen.

5. Waarom mag je wijn niet schudden?

Trillingen kunnen de wijn beïnvloeden door sedimenten te verstoren en chemische reacties te versnellen. Vermijd het bewaren van wijn in de buurt van apparaten zoals wasmachines of zware luidsprekers.

Hoe lang kun je wijn bewaren?

Wijnen met hoge tannines, zuren of suiker zijn beter geschikt voor lange opslag. En zorg voor de juiste opslagcondities (zie hierboven)! De bewaartijd van wijn hangt af van het type wijn, de kwaliteit en de omstandigheden waarin deze wordt bewaard. Hier is een overzicht:

1. Dagelijkse wijnen

  • Rode wijn: Meestal 2-3 jaar na de botteldatum.
  • Witte wijn: 1-2 jaar na de botteldatum.
  • Rosé: Binnen 1-2 jaar.

Deze wijnen zijn bedoeld om jong en fris te drinken en hebben geen baat bij langdurige opslag.

2. Premium wijnen

Wijnen van hogere kwaliteit kunnen veel langer worden bewaard, afhankelijk van het druivenras, de productiemethode en het alcohol- en tanninegehalte.

  • Rode wijn:
    • Lichte rode wijnen (zoals Pinot Noir): 5-10 jaar.
    • Tanninerijke wijnen (zoals Bordeaux, Barolo): 10-20 jaar of langer.
  • Witte wijn:
    • Droge witte wijnen (zoals Riesling, Chardonnay): 5-10 jaar.
    • Zoete witte wijnen (zoals Sauternes): 20+ jaar.
  • Dessertwijn (Port, Sherry): 10-50 jaar, afhankelijk van de stijl.

3. Mousserende wijn

De “ongeschreven regel” hierbij is dat een mousserende wijn zo lang bewaard zou moeten worden – lees: gewacht zou moeten worden met openen – als dat de wijn op zijn gistcellen gerijpt heeft. Dus bijv.:

  • Niet-vintage Champagne of mousserende wijn: Binnen 1-2 jaar.
  • Vintage Champagne: 3 jaar of langer.

Hoe lang kun je een geopende fles wijn bewaren?

Eenmaal geopend hebben wijnen een beperkte houdbaarheid, zelfs met goede bewaaromstandigheden:

  • Rode wijn: 3-5 dagen in de koelkast (met een vacuumstopper iets langer).
  • Witte wijn: 3-4 dagen in de koelkast.
  • Mousserende wijn: 1-3 dagen met een speciale stopper.
  • Reeds “ge-oxideerde” wijnstijlen, zoals Tawny port, Madeira en een Sherry-Oloroso kun je weken tot maanden geopend bewaren, zonder dat de wijn zijn smaak verliest.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *