Om je wijn-proef-kennis te vergroten is het zeer aan te raden om twee wijnen naast elkaar te proeven. Of drie of zelfs meer; maar nadeel is dat je dan wel met veel flessen open zit en het er niet makkelijker op wordt. In deze blog geef ik je enkele voorbeelden van wijnen die ik naast elkaar geproefd heb, en (daarmee) enkele tips wat je naast elkaar kunt proeven. Al kunnen de tips ook ideeën zijn voor wat ik zelf nog naast elkaar wil proeven.
Hoe wijn leren proeven?
En voor ik met de wijntips begin, eerst nog even deze bijkomende adviezen:
– het kan, zeker om je vaardigheid bij verschillende druiven te toetsen/oefenen, iemand ze blind voor je in te laten schenken. Beloning voor die hulp is dan uiteraard dat hij/zij mag helpen met leegdrinken van de flessen;
– volg je een wijncursus, vraag dan ook je wijndocent om tips wat naast elkaar te proeven/oefenen;
-in deze blog ook meer informatie over hoe wijn te proeven;
– koop je wijn voor de proefwerk bij je lokale wijnboer. Enerzijds om deze kleine ondernemer te helpen, maar vooral omdat deze je een typische wijn met de kenmerken van die druif/regio kan verkopen. Bij de slijter of supermarkt zijn wijnen niet altijd zo typisch;
– op een SDEN3 examen wordt t niet zo lastig, maar ga je verder dan moet je onderstaande voorbeelden wel uit elkaar gaan halen ….denk en vrees ik 😉
En dan volgen hieronder de vergelijken. Inderdaad wordt het een best lange blog. Hou vol! Of scroll er snel doorheen om te zien wat ik ooit vergeleken heb en welke je na wilt doen 😉
Welke wijnen kies je?
-Pinot noir vs Beaujolais
In mijn SDEN2-tijd was mijn proefvaardigheid nog wat bepekt, en herkende ik deze wijnen alleen nog op de lichtere rode kleur. Om toch de smaak te vergelijken haalde ik een Pinot Noir en zelfs twee Beaujolais in huis. En toen was t wel duidelijk. Hierboven prijs ik lokale wijnboer aan, maar bij de Gall&Gall om de hoek waren ze in maart de Beaujolais Primeur net van de schap aan het halen: die konden niet meer verkocht worden in de winkel. Maar wel aan mij voor het halve geld. Toen daar ook nog een 3 jaar oude beaujolais-villages van oude stokken gekocht. De frambozen en zuivelsmaak waren duidelijk aanwezig in beide wijnen. Daarnaast een pinot noir van Antonin Rodet uit de Bourgogne. Duidelijk hogere zuren en meer tannine, geen yoghurt. Na deze zelf-proef-fles hou ik ze wel uit elkaar hoor!
–Gruner Veltliner uit Kamptal vs uit Kremstal
In de wijnboeken staat dat de GV uit het Kamptal krachtiger zijn dan die uit het Kremstal. Nu koop ik heel vaak de GV uit Kamptal van Steinschaden bij Albert Heijn. De supermarktwijn doet die naam geen eer aan, het is nl een echt goede wijn! En regelmatig voor 4,99 tot 5,29 in de bonus (normale prijs 6,99 geloof ik). Ooit getipt om m te kopen door n vinoloog trouwens… Maar goed terug naar de wijn en vergelijk. Ik heb ‘m vergeleken met eentje uit het Kremstal, eentje van WinzerKrems, ook verkrijgbaar bij Albert Heijn. En inderdaad was die uit Kamptal stukje voller en krachtiger.
–Sauvignon Blanc uit Loire vs NieuwZeeland
Daar waar SB uit de Loire geslotener zijn, en soms zelf de vuursteen waarneembaar is (dat laatste waardeer ik minder), stuift de die uit Nieuw-Zeeland met ananas en mango. Gras en buxus, de groene tonen, zijn doorgaans beter in die uit de Loire waarneembaar en dat bleek nu ook.
–Sauvignon Blanc naast Chenin Blanc
Herken je de Sauvignon blanc niet aan de grassige en/of buxus geur dan moet je het van de smaak hebben. De Chenin Banc was vooral zuurder.
HUISWERKOPDRACHT VERGELIJKEN in 2020 – ingegeven door wijnschool Soest:
Zoals in dit blog bericht al staat, wijnschool Soest gaf in de corona tijd zonder fysieke wijnlessen, huiswerk voor iedereen. Kijk dus daar voor 10 proefsessie thuisopdrachten, ik geef hier van mijn de meeste een samenvatting van mijn bevindingen.
-Een Zinfandel vs Primitivo
Zelfde druif, maar verschil in land. De Zinfandel was in mijn geval steviger, donkerder fruit en tanninerijker. Maar of dat altijd zo is weet ik eigenlijk niet.
–Chenin Blancs uit de Loire vs uit Zuid-Afrika
Fris, bloesem, appel uit de Loire vs. tropisch fruit en ronder mondgevoel uit Zuid-Afrika. Duidelijk waarneembaar, beiden wel hoog in zuren natuurlijk.
–Duitse Pinot Noirs (spätburgunders) uit de Ahr en Baden
Verschil proeven is voor pro’s denk ik. In mijn geval was die uit Baden mooier gerijpt en eleganter doch ingetogen. Die uit Ahr was duidelijk minder, maar dat kan ook aan de wijn(maker) zelf gelegen hebben.
–Cabernet Francs uit Loire en Langueodc.
Twee CF’s uit zelfde land en jaar. Maar uit koelere Loire zonder hout duidelijk anders. Mijn voorkeur gaat duidelijk uit naar de warmere CF uit het zuiden van Frankrijk: voller en smaakvoller. Las ook ergens dat de CF’s uit Anjou makkelijk met weinig diepgang zijn, en uit andere gebieden in Loire (bijv. Saumur) interessanter zijn. Dat komt dan wel overeen met mijn proefervaring 😉
–Malbec vs Cot
Zelfde druif, uit verschillende werelden. Een Malbec uit Argentinië komt modern en soepel over. De Cot uit de Cahors (Frankrijk) is duidelijk donkerder (vooral minder doorschijnend en intenser van kleur) en steviger. Smaakt steviger en intenser en minder zacht/soepel.
–Chardonnays uit Bourgogne vs Limoux (Languedoc)
Twee Chardonnays uit Frankrijk. De ch uit de Bourgogne, een premier cru, is echt vol, rond en stevig met lange afdronk. De zuidfranse was duidelijk een ch, maar had ‘m meer gelijkend verwacht aangezien ie ook hout gehad heeft. Hout/vanille rijping rook en proefde ik er maar amper in. Verder veel minder vol en aromatisch.
–Syrah vs Shiraz
Zelfde druif, maar andere schrijfwijze in oude en nieuwe wereld. De Syrah (’n IGP Pays d’Oc) met braam en pruim, stevig en tannine duidelijk aanwezig, de Shiraz uit Zuid-Afrika was voller, echt jammig en het hout van de houtrijping lag er wel erg bovenop.
–Pinot Gris uit Frankrijk en Duitsland
De Pinot Gris uit Pfalz (DUI) was een mooie frisse en ook smaakvolle PG. Fris maar wel body. Ik hou er wel van zo! Als aperitief of waan je in luxe op terras. De Gastronomische(re) PG uit de Alsace (FRA) had ook een flinke body, maar ik mis de frisheid. Duidelijk een meer gerijpte wijn.
TIPS VOOR VERGELIJK (’n to do lijstje)
Deze wil ik zelf ook nog (“blind”) gaan vergelijken, en als ik dat gedaan vul ik de conclusie wel weer aan.
-Merlot naast een Carmenère en evt. een Malbec
-Bordeaux van linker vs rechter oever
-Pinot Gris vs Pinot Grigio zie dit bericht voor de te verwachten verschillen
-Chardonnay uit Bourgogne vs een Chablis
-…
en..heb jij nog goede en nuttige tips wat te vergelijken? Reageer gerust op deze blog, want grote kans dat ik er wat mee doe. Minimaal door ze in ’t rijtje hierboven erbij te zetten 😉
Pingback: Wijndoppen, kurkentrekker en wijnglazen - JeDeWijn