Dat er veel op internet niet klopt is algemeen bekend. Ook diverse wijnweetjes en informatie op internet is onjuist. Dat zal je niet verbazen.
Wiki en blogs
Op diverse blogs en wikipedia vind je snel een fout. Maar ook op sites waar je wat minder snel verwacht dat het niet klopt staat foute informatie, of minimaal dat het gestelde met wat meer duidelijkheid of nuance vermeld had kunnen – en moeten – worden. Vooral de sites van grote wijn(web)winkels kunnen er wat van trouwens. Maar ja, waar vind je nu wijninformatie die wel klopt?
Ik ben nu – op moment van schrijven van deze blog eind 2020 – bezig met WSET3 cursus. Aan die cursus heb ik ook een blog gewijd, maar kan wel alvast verklappen dat het boek erg compact geschreven is en enkele (vertaal)foutjes bevat. Dus zo nu en dan wil ik iets toch even zeker of aanvullend weten, en ga ik even op internet op zoek. En dan vind je veel, maar vaak niet wat je wilt weten en stuit je ook nog vaak op onjuiste informatie. En zeker als je iets over een bepaalde appellatie of wijnwet wilt weten, vind dan maar een (de juiste) informatie.
Fouten over wijn op internet
Ik zal wat voorbeelden noemen. De druif rivaner. Dat is helemaal geen kruising van een riesling en silvaner; al is de naam wel zo ontstaan, omdat iemand dat dacht. Dat laatste is op internet ook te lezen. Champagne mag alleen gemaakt worden van drie druiven: chardonnay, meunier en pinot noir. Ik heb zelfs een Master of Wine dat in een youtube filmpje horen zeggen. Maar er zijn toch nog echt vijf andere druiven ook toegestaan in deze mousserende wijn. En de serveertemperatuur van per type wijn, nou die lopen ook nog wel wat uiteen her en der. In de classificatie van de Bourgogne wordt AOC Bourgogne Villages en AOC Bourgogne Village uit een specifieke gemeente als hetzelfde gezien.
Kan nog wel even doorgaan, maar eentje die heel vaak onjuist is, noem ‘m toch maar even, is ‘druivensoort’. Hoe vaak staat in een verhaal over wijn, en ook in de filters in menig wijnwebshop trouwens, het woord druivensoort; daar waar druivenras wordt bedoeld. Zal de meesten niet eens opvallen. Maar mocht je je – en volledig terecht hoor – aan een stijlfout, dt-fout of andere typefout op mijn blog ergeren, nou zo hard – en harder – erger ik mij aan verkeerd gebruik van druivenras vs -soort.
En o ja (disclaimer), er zal ook informatie in deze of een van mijn andere wijnblogs incorrect (kunnen) zijn. Sluit ik zeker niet uit. Maar laat het me gerust weten, ik corrigeer het direct (als het inderdaad niet klopt dan heh 😉 ). Immers van fouten (uitzoeken) leert men ! 🙂
Maar waar dan?
En een oplossing voor dit alles? Ik weet het ook niet. Helaas heb ik de online wijn encyclopedie met alleen maar volledige en juiste informatie nog niet ontdekt. Betrap me erop dat ik vaak toch maar de informatie op wikipedia, die al in de google search resultaten staat, maar gebruik. Ook kun je op de Belgische site van wijnkennis veel informatie vinden, dus ook die pak ik er nogal eens bij (tip!).
En als het er is, en ik ‘m vind, en de site ook nog eens goede inhoudelijke informatie bevat, dan prefereer ik de site van een bepaald gebied. Enkele voorbeelden van goede gebiedssites zijn bijvoorbeeld: Rioja, Bourgogne, Rhône, Zuid-Afrika en Argentinië.
Maar als jij goede tips hebt voor sites met veel en vooral juiste wijninformatie, dan hoor ik heel graag als reactie op dit blog, heel graag zelfs!!
PS ook in wijntijdschriften (zoals bijv. in Perswijn #8-2020 en WineLife #69) staat wel eens een foutje, dus het echte papier kun je ook niet altijd als foutloze bron vertrouwen hoor.
PPS2 <AANVULLING 2024> en voor wie met AI aan de slag gaat, ook ChatGTP, Gemini, CoPilot enz. zijn niet veel beter en geven nog (te) vaak onjuiste informatie. Maar ja ook niet zo raar, die halen het ook ergens van internet af.